1. Primer s'ha d'estendre la tela sobre una superfície plana i col.locar a sobre el bastidor. Per fixar la tela, primer s'ha de engrapar o posar claus al centre dels llistons, començant per un costat llarg. A continuació s'ha de repetir la mateixa acció al costat contrari i, finalment, als costats curts del bastidor. Perquè la tela quedi ben tibada, s'ha d'estirar i anar engrapant del centre a les cantonades dels llistons del bastidor (sempre amb aquest orde: grapa/ clau a un costat- grapa/clau al costat contrari).
2. Quan la tela estigui fixada, es talla la tela sobrant deixant aproximadament 3 cm per poder doblegar la tela a les cantonades.
3. Finalment s'ha de preparar la tela per segellar els porus. Per això necessitarem cola de conill, blanc d'Espanya i aigua.
Per a la preparació utilitzarem 40gr de cola de conill per litre d'aigua. Es deixa reposar durant un dia i abans d'aplicar-ho sobre la tela s'ha d'escalfar perquè es dissolguin els trossets de cola i es barregi amb l'aigua.
S'aplica la capa i quan s'ha assecat s'aplica una segona afegint blanc d'Espanya.Per a la preparació utilitzarem 40gr de cola de conill per litre d'aigua. Es deixa reposar durant un dia i abans d'aplicar-ho sobre la tela s'ha d'escalfar perquè es dissolguin els trossets de cola i es barregi amb l'aigua.
Es recomana donar quatre capes, cada capa en una direcció.
Aquí afegeixo un vídeo explicatiu per a la preparació de la capa imprimació.
I aquí una descripció de com fer-ho segons els autors del llibre Todo sobre la técnica del óleo. Coord. Ana Manrique. Parramón. Barcelona, 2005:
"Imprimación: capa que neutraliza la absorbencia del soporte, manteniendo íntegras las cualidades del medio pictórico. Elaboración: 75gr. de cola de conejo en un bote de cristal con 900cc de agua. Dejamos la cola en agua una noche: en esas horas se habrá empapado y ablandado, estando preparada para someterla al proceso de calentamiento. El recipiente con la cola se debe calentar al baño María. Se deja enfriar y se convierte en una gelatina firme pero no dura. Se vuelve a calentar y se añade a un recipiente que contenga blanco de España, removiendo constantemente hasta obtener una consistencia cremosa y homogénea. La densidad de la cola se podrá regular con una añadidura de agua."
"Imprimación: capa que neutraliza la absorbencia del soporte, manteniendo íntegras las cualidades del medio pictórico. Elaboración: 75gr. de cola de conejo en un bote de cristal con 900cc de agua. Dejamos la cola en agua una noche: en esas horas se habrá empapado y ablandado, estando preparada para someterla al proceso de calentamiento. El recipiente con la cola se debe calentar al baño María. Se deja enfriar y se convierte en una gelatina firme pero no dura. Se vuelve a calentar y se añade a un recipiente que contenga blanco de España, removiendo constantemente hasta obtener una consistencia cremosa y homogénea. La densidad de la cola se podrá regular con una añadidura de agua."
No hay comentarios:
Publicar un comentario