martes, 22 de mayo de 2012

Pintura acrílica

Una de les propietats de la pintura acrílica és el seu assecat ràpid. A més, és una pintura molt estable i poseeix una gran adherència i no s'esquerda. Els pigments acrílics són molt resistents a la llum, de manera que es poden utilitzar colors vius sense patir perquè es puguin descolorir.

A diferència de les aquarel.les o del gouache, els acrílics són suficientment flexibles com per aplicar-los sobre la tela. En les obres de gran format, la tela es pot treure del bastidor i enrotllar-se per ser transportada sense patir. Són de base aquosa.

No fa més de cent anys que existeixen.

Com preparar la pintura acrílica? Necessitem barrejar pigment i aigua. Després s'afegeix una mica de làtex.                                          


Viscositat: descriu el grossor de la pintura. La pintura acrílica poseeix diferents viscositats.
-viscositat fina: coneguda també com fórmula fluida i cos suau. Ideal per les tècniques humides.
-viscositat mitja: formulació d'aplicacions múltiples que pot diluir-se amb aigua o espesar-se amb medis  de gel.

-viscositat alta: ideal per aplicacions més gruixudes, però una barreja suau del color resulta més difícil amb aquesta formulació.
                                  
Efectes amb acrílic. Com es tracta d'una pintura amb base d'aigua, el simple fet de barrejar acrílic amb aigual li proporcionarà una gran varietat d'efectes. Existeixen substàncies especialitzades per barrejar amb la pintura que li donaran una major versatilitat. Parlem dels "mitjans". Es tracta d'un gel transportador amb el que es barregen els pigments. El "mitjà" brillant i mat està concebut per fer que la pintura sigui molt transparent. Mitjà de gel: fa que la pintura sigui més transparent i resulta ideal per fer rentats sobre aplicacions més denses o per construir capes.
Empast_ consisteix en aplicar pintura molt espesa sobre la superfície. La consistència dels acrílics els converteixen en el mitjà perfecte per pintar d'aquesta manera.
Fregat_ utilitzat habitualment en composicions a gran escala.
Esgrafiat_ prové del terme italià "graffiare". Es tracta de raspar o gratar una capa superior de pintura per revelar un fons multicolor prepintat. La viscositat dels acrílics els converteix en un mitjà ideal pel gratat.




                        
                             (empastat de pintura acrílica)    (esgrafiat de pintura acrílica)




Curiositat_ el color blanc. El color blanc en una barreja redueix la saturació - la vivacitat - tel to. Es recomana reservar el blanc pur pels punts de llum més clars. L'afegir de blanc fa que el color sigui opac. Si es vol aclarir el color sense perdre la transparència, s'ha d'aplicar primer una capa de blanc en tota l'àrea i després, a sobre, una capa de veladura amb el color pur.

Pinzells per acrílics. Els millors són els sintètics. Es recomana el nailon blanc ja que manté molt bé la flexibilitat, es renta amb facilitat i no es podreix. El pel de cerda és gruixut i més precís però resulta perfecte per aplicar traços de pintura espesa i fer treballs d'empast.
Com rentar els pinzells? Si es deixa que la pintura s'assequi en ells es poder destruir. Per rentar els pinzells, es recomana el següent:
-no deixis el pinzell sense esbandir.
-deixa els pinzells en una safata amb aigua, com a vegades es suggereix, no fa més que podrir ràpidament els mànecs.
-lleva qualsevol resta de pintura que hagi quedat en l'abraçadora metàl.lica.
-no rentis amb aigua calenta, es poden afluixar les cerdes.
-asseca els caps dels pinzells passant-los sobre un pany suau. L'excès d'aigua farà que els pèls s'obri.


Tipus de suport_ l'acrílic pot aplicar-se sobre nombroses superfícies. Tradicionalment, el paper, els tablers de fusta i la tela. Les superfícies dures o blanes canvien la forma de comportar-se de la pintura i com respòn davant el pinzell. Altres suports rígids són: xapa de fusta, masonite, aglomerat, cartró, etc. Qualsevol superfície no porosa és apta per utilitzar la pintura acrílica.
Pintar sobre paper: el paper més gruixut tendeix a funcionar millor amb els acrílics. Recomanacions: comprar paper lliure d'àcid. El paper "rugós" proporciona una gran textura i absorbència, però en ocasions aquestes característiques poden ser excesives.

Paleta_els acrílics s'assequen molt ràpidament en contacte amb l'aire. Per això, la palera ha de protegir la pintura i proporcionar una bona superfície per col.locar i barrejar els colors. Com a curiositat, ja vam mencionar la Paleta Stay-wet a l'apartat de materials.

Com apunt interessant vull destacar el següent paragraf extret de Guía completa de pintura acrílica , Gill Barron. Acanto. Barcelona, 2009:
 

           "Los números de serie: los pigmentos más comunes son serie 1, mientras que los pigmentos más raros e intensos son serie 4. Por ejemplo, un tubo turquesa de cobalto es serie 4, mientras que un tubo de ocre amarillo es serie 1. Las pinturas etiquetadas "matiz" son casi idénticas al color original, pero están fabricadas con un pigmento sintético o más barato. Las mezclas que se harán con el tubo etiquetado "matiz" serán un poco menos intensas. A la hora de mezclar colores, se recomienda añadir oscuro a claro."


1 comentario:

  1. m.ha resultat interessant la lectura. Jo vull fer un gran mural de 4x2metres sobre superficie d'alumini tractat per tal de que s'adhereixi be la pintura. Es tracta d'una finesra modernista en primer pla que deixa veure al darrera molta gent. PREGUNTO: Es bona idea pintar-ho amb pintura acrilica?, seria millor al Oli?. Quan ho tingui acabat, quin tipus de protector s'ha d'aplicar al mura que ha d'estar a l'intemperi? No li tocara el sols, pero si la pluja de costat. Em podeu contestar abans de començar la propera setmana dia 14.4.2015?. Correu electronic: locampanar@gmail.com Sebastià.

    ResponderEliminar